Gå till innehåll

John Wideberg

John Olof Wideberg föddes i Gunnarstorp den 9 juni 1879. Han var yngste sonen till lantbrukaren Johan Håkansson och hans hustru Christina. John och hans äldre bror tog sig namnet Wideberg i slutet av 1890-talet.

Familjen hade det för sin tid förhållandevis gott ställt. På gården fanns mjölkkor, grisar, höns, hästar och får. Till gården hörde fiskerättigheter och en god inkomst gjordes på fångsten av ål. Det fanns pigor och drängar anställda till det dagliga inomhusarbetet och lantbrukets skötsel.

Fadern hade förtroendeuppdrag i församlingen och satt även som nämndeman vid Tinget i Vassmolösa. Familjen var som de flesta på den tiden troende och hade starka band till kyrkan.

John var av sina föräldrar utsedd till att ta över gården. Hans äldre bror hade blivit ägare till en granngård i byn och systern Ida hade gift sig med en kusin i Kulltorp.

Det var dock inget självklart val för John själv. Han visade tidigt att han var en mångfacetterad person med intresse och nyfikenhet för många andra saker än jordbruk.

Kärleken till jorden och växtkraften fanns ändå starkt hos honom. Redan som liten pojke lockades han av blommor och växter. I ett hörn av den lilla trädgård som då fanns fick han anlägga ett eget trädgårdsland som han vårdade ömt. Intresset höll i sig och när han var i övre tonåren hade han påbörjat drömmen om en större och mer storslagen trädgård. Det blev ett hårt och tungt arbete att bit för bit röja upp den stenbundna åkern som då till stor del fortfarande omgav föräldrahemmet.

Vid sidan av att hjälpa fadern med jordbruket var det endast korta stunder som trädgårdsdrömmen fick utvecklas.

Vid 28 års ålder övertog han trots det övervägande intresset för trädgården, faderns jordbruk och drev det i många år innan han utarrenderade det till kusinen John Johnsson. Vid det laget hade trädgården vuxit och blivit en heltidssyssla. Den hade också blivit känd och uppmärksammad med 1000-tals besökare varje sommar.