Gå till innehåll

Fotografen

John Wideberg var en tidig fotograf och många av hans bilder och negativ finns bevarade.

Konst- och bildintresset hade John med sig från uppväxten. Han målade tavlor redan som 13-åring. Den under mitten av 1800-talet alltmer utvecklade porträtt-fotograferingen hade sin höjdpunkt under Johns barndom och uppväxt. För i stort sett alla människor från skilda samhällsklasser var det nu ekonomiskt möjligt att vid något viktigt tillfälle i livet besöka en fotoateljé för att föreviga ögonblicket. För de mer välbeställda var upprepade fotograferingar vanligt.

Den tekniska utvecklingen av kameran fortgick och det blev nu möjligt att för privatpersoner att lära sig tekniken och kanske framförallt ha råd att införskaffa utrustningen.

Engelbert Svensson
Engelbert Svensson

Tillsammans med sin gode vän Engelbert Svensson i Siggetorp började John lära sig fotograferingens konst. Kanske att de hämtade råd hos den närliggande fotografen Anette Haag som hade ateljé först i Gökalund sen med huvudateljé i Torsås. En kamera köptes och glasplåtar beställdes. Från omkring 1903 finns glasplåtar bevarade tagna av John Wideberg.

Som en av pionjärerna med egen kamera i Söderåkra, blev John snabbt anlitad att fotografera familjer, hus och miljöer. Med kameran på ryggen gick han eller åkte häst och vagn till släkt och vänner i närområdet som ville ha en bild på familjen och huset. Kameran ställdes upp på en tvådelad stege.

Ett tidigt motivval blev förstås trädgården i Gunnarstorp. Framkallningen utförde John i en mörk skrubb under trappan i bostaden. Ett förevigat uttryck som John ofta lär ha förmanat de som ställdes sig framför hans kamera var: ”Ett-a-Tu-a-Tre nu knäpper de te”. Då gällde det för personerna att stå mycket stilla under ett antal sekunder.

John Wideberg
John Wideberg

Idag finns det flera hundra av John Widebergs glasplåtar bevarade. En del har skänkts till Kalmar läns museum och en del är fortfarande i privat ägo. Några av Johns fotografier finns i boken: ”Ett-a-Tu-a-Tre” av Per Johnson, utgiven av Söderåkra Hembygdsgille.